Γαλλικά

 

Ιστορικά στοιχεία

H Γαλλία ήταν ίσως η πρώτη ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες που συνδέθηκε τόσο γρήγορα και τόσο στενά με το νεοσύστατο Ελληνικό κράτος τον 19ο αιώνα. Τις ιδιαίτερες αυτές σχέσεις μαρτυρούν ακόμα σήμερα οι παραδοσιακοί δεσμοί που μας ενώνουν τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτιστικό πεδίο.

"Να αγαπάς την ομορφιά σημαίνει να βλέπεις το φως. Κι έτσι τον πυρσό της Ευρώπης, δηλαδή του πολιτισμού, πρώτη τον κράτησε η Ελλάδα, η οποία τον πέρασε στην Ιταλία, η οποία τον πέρασε στη Γαλλία" είχε πει ο μεγάλος Γάλλος συγγραφέας Victor Hugo, ένας από τους πολλούς θαυμαστές και γνωστές του Ελληνικού πνεύματος. Αλλά και ο Andre Malraux,ενας άλλος μεγάλος της γαλλικής λογοτεχνίας δε δίστασε να εκφράσει την αγάπη του για την Ελλάδα λέγοντας πάνω στην ακρόπολη "Μια κρυφή Ελλάδα υπάρχει στην καρδιά όλων των ανθρώπων της δύσης". Αξίζει λοιπόν τον κόπο να μάθουμε λίγα περισσότερα για αυτή τη χώρα, τη Γαλλία, τη γλώσσα της και τον πολιτισμό της.

Η Γαλλία είναι ο 2ος βιομηχανικός εταίρος της Ελλάδας και η 4η παγκόσμια οικονομική δύναμη. Αποτελεί σημαντικότατο εμπορικό και οικονομικό κόμβο αφού τα 2/3 του ευρωπαϊκού εμπορίου διακινούνται μέσω Γαλλίας. Διαθέτει ισχυρότατη αυτοκινητιστική βιομηχανία με ηχηρά ονόματα όπως αυτά των Citroen, Peugeot, Renault αλλά και Michelin, ενώ είναι πρωτοπόροι στην αεροναυπηγική αλλά και την επιστημονική ερευνά στον τομέα της φυσικής και των άλλων θετικών επιστημών. Αποτελεί τον πρώτο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως με εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως ενώ οι φυσικές της ομορφιές και τα ιστορικά αρχιτεκτονικά μνημεία της έχουν κηρυχθεί όλα προστατευόμενη πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO. Είναι επίσης η χώρα οπού γεννήθηκε ο κλασσικός χορός (το μπαλέτο), η γαστρονομία, ο κινηματογράφος, αναπτυχθήκαν τα σπουδαιότερα πολιτιστικά κινήματα, στη ζωγραφική, την γλυπτική, τη λογοτεχνία. Στον 20ο αιώνα ήταν και παραμένει η χωρά που καθιέρωσε την υψηλή ραπτική και κομμωτική, η πατρίδα της μόδας, της κοσμητικής και της αρωματοποιία. Καθοριστική και αξεπέραστη υπήρξε η συμβολή της στα κοινωνικά και πολιτικά κινήματα του 19ου και 20ου αιώνα αφού έθεσε τις βάσεις για τις σύγχρονες πολίτικες και νομικές επιστήμες και φυσικά αποτελεί την καλύτερη επιλογή για σπουδές σε αυτά τα αντικείμενα.

Τα γαλλικά πανεπιστήμια στηρίζουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus και Socrates-Comenius και ενθαρρύνουν τη μετακίνηση των Ελλήνων φοιτητών τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, προσφέροντας πληθώρα τίτλων Master τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως. Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι εδώ και 4 περίπου χρονιά η Ελλάδα είναι μια από τις 70 και πλέον χώρες-μέλη της παγκόσμιας οργάνωσης γαλλόφωνής και οι Έλληνες σπουδαστές είναι οι πολυπληθέστεροι -τηρουμένων των αναλογίων- παγκοσμίως που επιλέγουν να συμμετέχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας στη γαλλική γλώσσα.

Η γαλλική γλώσσα διδάσκεται σε όλες ανεξαιρέτως χώρες του πλανήτη. Μιλούν γαλλικά ως επίσημη γλώσσα πάνω από 170 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους του πλανήτη, ενώ 45 κράτη έχουν τα γαλλικά ως επίσημη γλώσσα. Στην ευρωπαϊκή ένωση δυο είναι οι γλώσσες εργασίας: τα αγγλικά και τα γαλλικά αφού τα κέντρα εργασιών της Ε.Ε. βρίσκονται σε γαλλόφωνες περιοχές: Βρυξέλλες, Στρασβούργο, Λουξεμβούργο. Στη γαλλόφωνη Ελβετία (Γενεύη, Λοζάνη) βρίσκεται το παγκόσμιο νομισματικό, διπλωματικό, ολυμπιακό και τουριστικό κέντρο, όπως και το CECR. Τα γαλλικά είναι η πρώτη επίσημη γλώσσα του ολυμπισμού και η δεύτερη επίσημη όλων των διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, Γιατροί χωρίς σύνορα κλπ.) κι έτσι χιλιάδες στελέχη, υπάλληλοι και στρατιωτικοί σε όλες τις γωνίες του κόσμου μαθαίνουν τη γαλλική γλώσσα. Φυσικά, η ορολογία των τεχνών, του μπαλέτου, της γαστρονομίας, της ζαχαροπλαστικής, της οινοποιίας, της μόδας, της κομμωτικής είναι στα γαλλικά. Είναι η γλώσσα του τουρισμού και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Γνωρίζοντας γαλλικά έχουμε τη δυνατότητα να σπουδάσουμε στα καλυτέρα γαλλόφωνα πανεπιστήμια σε Γαλλία, βελγικό, Ελβετία, Καναδά κι επιπλέον έχουμε την καλύτερη βάση για να μάθουμε ευκολότερα άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, π.χ. αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά. Για το τέλος αφήσαμε το πιο εντυπωσιακό στοιχείο: η γαλλική είναι μια από τις 7 μεγάλες γλώσσες των οποίων η διάδοση είναι παγκόσμια με επιδράσεις στις τέχνες, στις επιστήμες, στην τεχνολογία και στα γράμματα.

Τι σας παρέχουμε

Στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Connect τα μαθήματα γαλλικών είναι βιωματικά, με χρήση διαδραστικού πίνακα και multimedia προγραμμάτωνώστε να επιτυγχάνεται η μάθηση μέσα από τη διάδραση και συμμετοχή των σπουδαστών. Επίσης στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Connect  το πρόγραμμα καλύπτει τις ανάγκες των σπουδαστών ενώ  έχουν επίσης δυνατότητα αναπλήρωσης των μαθημάτων τους και συμμετέχουν σε δωρεάν μαθήματα υποστήριξης για να καλύπτεται οποιαδήποτε ανάγκη ή αδυναμία με στόχο τα υψηλά σκορ επιτυχίας στις εξετάσεις της γαλλικής γλώσσας.


Επιπλέον:

 • Προετοιμασία για ειδικό μάθημα Πανελληνίων εξετάσεων. 
 • Προετοιμασία για σπουδές σε γαλλόφωνες χώρες της Ε.Ε. 
 • Διδασκαλία Γαλλικών Ειδικού Αντικειμένου στο τομέα του Τουρισμού, των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων και της Γαστρονομίας (Μαγειρική – Ζαχαροπλαστική). 
 • Εξειδίκευση στην Εκπαίδευση Ενηλίκων με πιστοποίηση από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης).

 

 

Πτυχία Γλωσομμάθειας

diploma

Για το DALF C1 ο υποψήφιος επιλέγει για να εξεταστεί το ένα από τα 2 πεδία (ανθρωπιστικές ή θετικές επιστήμες) που καλύπτει η θεματολογία των εξετάσεων. 

Η εξέταση για το πτυχίο αποτελείται από 4 μέρη :

DALF
 1. Ακουστική κατανόηση αυθεντικών ηχογραφημένων εκπομπών, παρουσιάσεων συζητήσεων και ραδιοφωνικών αποσπασμάτων (40’) 
 2. Γραπτή κατανόηση, με ερωτήσεις κατανόησης κειμένων λογοτεχνικών ή ειδησεογραφικών (50΄) 
 3. Παραγωγή γραπτού λόγου, με μια έκθεση σύνθεσης βάσει 4 κειμένων ή σκίτσων και ένα δοκίμιο  (150΄) 
 4. Παραγωγή προφορικού λόγου, με μια παρουσία θεματολογίας βάσει κειμένων που δίνονται στον υποψήφιο καθώς και μια συζήτηση με τον εξεταστή (30’) – η προετοιμασία 1 ώρα
Logo-DELF

Κάθε ενότητα δίνει 25 βαθμούς κι ο υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει συνολικά τουλάχιστον 50/100 και ανά ενότητα τουλάχιστον 5/25

 

Για το DALF C2 ο υποψήφιος επιλέγει για να εξεταστεί το ένα από τα 2 πεδία (ανθρωπιστικές ή θετικές επιστήμες) που καλύπτει η θεματολογία των εξετάσεων. 

Η αξιολόγηση των δεξιοτήτων έχει την έξης μορφή:

 1. Ακουστική κατανόηση και Παραγωγή προφορικού λόγου (60΄προετοιμασία και 30΄παραγωγή΄). Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο υποψήφιος ακούει 2 φορές ένα κείμενο και αφού κρατήσει σημειώσεις θα αναπτύξει την προβληματική του ακουστικού κειμένου και ακολουθεί διάλογος παρουσιάζει  το περιεχόμενο του ακουστικού αποσπάσματος και ακολουθεί συζήτηση  με τον εξεταστή. 
 2. Γραπτή κατανόηση και έκφραση. Ο υποψήφιος συντάσσει ένα δοκίμιο 700 περίπου λέξεων, στηριζόμενος σε ένα ή περισσότερα κείμενα (210').

Κάθε ενότητα δίνει 50 βαθμούς κι ο υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει συνολικά τουλάχιστον 50/100 και ανά ενότητα τουλάχιστον 10/50.

 

Ο φορέας που πιστοποιεί τα πτυχία DELF  B1 / DELF B2 για την γαλλική γλώσσα και προτείνει τα θέματα είναι το Υπουργείο Παιδείας της Γαλλίας. Οι εξετάσεις διεξάγονται δυο φορές το χρόνο, τους μήνες Νοέμβριο και Μάιο. 

Οι υποψήφιοι για το πτυχίο DELF Β1 στα γαλλικά διαγωνίζονται σε 4 μέρη:

 1. Ακουστική κατανόηση με ερωτήσεις επί 2 σύντομων ηχητικών αποσπασμάτων (25'). 
 2. Γραπτή κατανόηση δύο κειμένων με ερωτήσεις (35'). 
 3. Logo-DELF
 4. Παραγωγή γραπτού λόγου, όπου προβλέπεται η παρουσίαση προσωπικής άποψης (45').
 5. Προφορική έκφραση, στην οποία ο υποψήφιος απαντά σε προσωπικές ερωτήσεις, στη συνέχεια υπάρχει ένα παιχνίδι ρόλων και διάλογος πάνω σε μια πραγματική κατάσταση εκφράζει άποψη για ένα γραπτό κείμενο και ανταλλάσει απόψεις (περίπου 15').

Κάθε ενότητα δίνει 25 βαθμούς κι ο υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει συνολικά τουλάχιστον 50/100 και ανά ενότητα τουλάχιστον 5/25.

 

Το πτυχίο DELF Β2 αποτελείται από 4 μέρη:

 1. Ακουστική κατανόηση 2 ακουστικών αποσπασμάτων που μπορεί να είναι συνεντεύξεις, διαλέξεις, συζητήσεις (30') 
 2. Γραπτή κατανόηση 2 κειμένων με ερωτήσεις (60') 
 3. Γραπτή έκφραση που προβλέπει άρθρο ή επίσημο γράμμα ή δοκίμιο (60') 
 4. Προφορική έκφραση, όπου ο υποψήφιος παραθέτει την άποψη του με αφορμή ένα άρθρο και ακολουθεί συζήτηση με τον εξεταστή (20')

Κάθε ενότητα δίνει 25 βαθμούς κι ο υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει συνολικά τουλάχιστον 50/100 και ανά ενότητα τουλάχιστον 5/25. 

sorbonne_test

SORBONNE C1

Αποτελείται από 4 ενότητες:

Γραπτή κατανόηση και παραγωγή λόγου – αποτελείται από ασκήσεις γλώσσας και κατανόησης λογοτεχνικού κειμένου καθώς και από τη σύνταξη 2 κατ’επιλογήν θεμάτων και γενικές ερωτήσεις λογοτεχνικού κειμένου. (270΄)

Προφορική παραγωγή – οι υποψήφιοι απαντούν σε ερωτήσεις λογοτεχνίας και πολιτισμού.( 70΄)

Sorbonne2

SORBONNE C2

Η εξέταση χωρίζεται σε κατευθύνσεις και ανάλογα με την κατεύθυνση που διαλέγει ο εξεταζόμενος αντιστοιχούν τα θέματα. Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον εκπαιδευτικό μας σύμβουλο ή ακολουθείστε το www.ifa.gr

sorbon

 Η εξέταση αποτελείται από 4 ενότητες:

 1. Γραπτή κατανόηση – χωρίζεται σε 2 μέρη: ασκήσεις γραμματικής και κατανόηση γραπτού λογοτεχνικού κειμένου.
 2. Γραπτή παραγωγή – Ο υποψήφιος καλείται να συντάξει ένα email στα πλαίσια μιας γραπτής επικοινωνίας. Ειδικά για το Β2 μπορεί να είναι ένα κείμενο 25 γραμμών περίπου.
 3. Ακουστική κατανόηση – χωρίζεται σε 3 μέρη. Στο πρώτο μέρος οι υποψήφιοι απαντούν σε ερωτήσεις κατανόησης λογοτεχνικού κειμένου. Στο δεύτερο μέρος εξετάζονται στην κατανόηση ακουστικών διαλόγων και στο τρίτο καλούνται να κάνουν διάκριση ομόηχων προτάσεων. Στο Β2 δεν υπάρχει η κατανόηση διαλόγων (1 ώρα 45΄)
 4. Προφορική παραγωγή – οι υποψήφιοι καλούνται να παρουσιάσουν την άποψή τους πάνω σε ένα κείμενο ή εικόνα που τους δίνεται. (15΄)

Κάθε ενότητα δίνει 25 βαθμούς κι ο υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώσει συνολικά τουλάχιστον 50/100 και ανά ενότητα τουλάχιστον 5/25.

 

 

 

KPGΑπο το Υπουργείο Παιδείας παρέχεται το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ), με ενιαίο διαβαθμισμένο τεστ για το επίπεδο Α (Α1+Α2) που απαρτίζεται από ερωτήσεις μέγιστης βαθμολογίας ίσης με 200. Συγκεντρώνοντας πάνω από 120 βαθμούς, ο υποψήφιος αποκτά το πτυχίο «βασικής γνώσης» Α2. Για την πιστοποίηση «μέτριας γνώσης» του ΚΠΓ, υπάρχει το ενιαίο διαβαθμισμένο τεστ για το επίπεδο Β (Β1+Β2), όπου αν ο υποψήφιος συγκεντρώσει βαθμολογία μεταξύ 60 και 119 αποκτά το Β1 ενώ από 120 και πάνω το Β2. Για την πιστοποίηση της πολύ καλής / άριστης γνώσης των Γαλλικών υπάρχει το ενιαίο διαβαθμισμένο τεστ για το επίπεδο Γ (C1+C2). Ανάλογα με την επίδοση του υποψηφίου αναλογούν 5 κλίμακες από καθόλου ικανοποιητικά έως πλήρως ικανοποιητικά και παίρνει το αντίστοιχο πτυχίο.

 

Τέλος, πιστοποίηση γλωσσομάθειας παρέχει και το Πανεπιστήμιο της Λιέγης (Πτυχία Βελγίου)

 

 

Πού είμαστε

Where are we?

Ηλία Ηλιού 64 - 66 και Κουτσονίκα 5

Νέος Κόσμος 11744
Άνωθεν τράπεζας Πειραιώς
1ος όροφος (είσοδος από Κουτσονίκα)
πλησίον στάσης μετρό Νέος Κόσμος

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τις ακόλουθες ώρες:

Δευ-Παρ: 8πμ – 11μμ

Σαβ: 8πμ – 8μμ

Τηλ. 210 9029 307

Φαξ. 210 9029 308

Τελευταία Νέα