Ισπανικά

Τα Ισπανικά είναι επίσημη γλώσσα  σε  τουλάχιστον 21 κράτη. Πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο μιλούν Ισπανικά ενώ πάντα σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Instituto Cervantes είναι  η  μητρική  γλώσσα  για τουλάχιστον 329 εκατομμύρια ανθρώπους. Ισπανικά δε μιλάνε μόνο στην Ισπανία, αλλά και στις περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Σημαντικό ποσοστό ισπανόφωνων υπάρχει επίσης και στις πρώην ισπανικές αποικίες της Αφρικής στις οποίες τα Ισπανικά είναι μία από τις επίσημες γλώσσες.

Συνεχώς αυξανόμενος είναι ο ισπανόφωνος πληθυσμός και στην Αυστραλία.  Στις Η.Π.Α. είναι η 2η επίσημη γλώσσα – μετά την αγγλική- καθώς υπολογίζεται ότι οι ισπανόφωνοι έχουν ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια. Επίσης, στα σχολεία της Βορείου Αμερικής, η Ισπανική είναι πλέον υποχρεωτική  Α΄ ξένη γλώσσα. Γενικά, το ότι 14 περίπου εκατομμύρια μαθητές μαθαίνουν ισπανικά καθιστά την ισπανική γλώσσα δεύτερη πιο διαδεδομένη (γλώσσα εκμάθησης) μετά τα αγγλικά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η Ισπανική γλώσσα κερδίζει καθημερινά έδαφος σε όλους τους τομείς της ζωής των ευρωπαίων, και όχι μόνο, πολιτών. Μετατρέπεται σταθερά σε γλώσσα της παγκόσμιας οικονομίας. Κυριαρχεί, μετά την Αγγλική, και στη ναυτιλία. Αποδεικνύεται μία από τις σημαντικές γλώσσες που χρησιμοποιούνται στην παγκόσμια επιστημονική βιβλιογραφία, στις διεθνείς επιχειρήσεις, πολιτικές συναντήσεις και είναι επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ισχυρότατων Παγκοσμίων Οργανισμών όπως του Ο.Η.Ε., και της UNESCO. Υπάρχουν πάνω από 16.500 ισπανόφωνα περιοδικά και εφημερίδες, 255 επίσημα ισπανόφωνα τηλεοπτικά κανάλια και 5.120 ισπανόφωνοι ραδιοφωνικοί σταθμοί. Δεν αποτελεί  μόνο  τη δεύτερη γλώσσα διεθνούς επικοινωνίας, αλλά και την τρίτη που χρησιμοποιείται περισσότερο στο διαδίκτυο.

Όσο αφορά στον πολιτισμό, στην τέχνη, ας αναφέρουμε αρχικά τα ισπανικά και λατινοαμερικάνικα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, ( Δον Κιχώτης του Θερβάντες, Εκατό Χρόνια Μοναξιάς, Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Η πόλη και οι σκύλοι του περουβιανού  Βάργκας Γιόσα κ.ά.) και ας συνεχίσουμε με ζωγράφους ( Πάμπλο Πικάσο, Φρανσίσκο Γκόγια, Ντιέγκο Βελάθκεθ, Σαλβαδόρ Νταλί …), αρχιτέκτονες (Αντόνι Γκαουντί, Σαντιάγο Καλατράβα), συνθέτες (Joaquín Rodrigo, Joaquín Turina ), τραγουδιστές – γκρουπ  (Enrique Iglesias, Ricky Martin, Shakira, Manu Chao, Maná, Ojos de Brujo, Jenifer Lopez, C. Aguilera,), χορός / μουσική (ταγκό, φλαμένκο,  rumba, cha cha cha, reggaeton, cumbia, latin jazz, mambo, Merengue,), σκηνοθέτες (Pedro Almodóvar, Mariano Barroso, Luis Buñuel, Alejandro Amenábar), ηθοποιοί ( Penélope Cruz, Javier Bardem, Antonio Banderas, Benicio del Toro), γαστρονομία ( ισπανική παέγια, μεξικάνικα τάκος).

Στην Ελλάδα  τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία εντυπωσιακή ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών, των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Τόσο το Ινστιτούτο Θερβάντες, η Ισπανική πρεσβεία, καθώς και οι πρεσβείες των λατινογενών χωρών που βρίσκονται στη χώρα μας συνεργάζονται με πολιτιστικούς Ελληνικούς φορείς για την παρουσίαση ποικίλων εκδηλώσεων. Το γεγονός ότι η  προφορά και η σύνταξη της Ελληνικής και  της Ισπανικής γλώσσας παρουσιάζει πολλά κοινά στοιχεία, καθώς και ο μεγάλος αριθμός ελληνικών λέξεων που υπάρχουν στα ισπανικά κάνει την εκμάθησή της πιο εύκολη συγκριτικά με άλλες ξένες γλώσσες. Η  Ισπανία είναι η 1η επιλογή των φοιτητών στα προγράμματα ERASMUS. Στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών η Ισπανική είναι η 1η γλώσσα επιλογής ακολουθούν η Ιταλική και η Αγγλική. Στα Γυμνάσια,  τα τελευταία μόλις 2 χρόνια, – μετά το 3χρονο πιλοτικό πρόγραμμα – η Ισπανική γλώσσα κερδίζει την πιο θερμή αποδοχή όλο και περισσοτέρων μαθητών. Μεγάλη επιτυχία είχαν πρόσφατα οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων για την Ισπανική Φιλολογία Αθήνας όπου το 2010 εισήχθησαν 111 νέοι φοιτητές και η ζήτηση πλέον είναι ολοένα αυξητική.

Γιατί Connect?

Στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών Connect διαθέτουμε ολιγομελή τμήματα, ευέλικτα ωράρια, δυνατότητα αναπλήρωσης μαθημάτων σε περίπτωση απουσίας, έξτρα δωρεάν ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας και mock test ώστε οι σπουδαστές να τελειοποιούν τις δεξιότητές τους και να έχουν σίγουρη τόσο την επιτυχία στις εξετάσεις όσο και τη γνώση της γλώσσας.

 

Πτυχία Γλωσομμάθειας

Τα Διπλώματα Ισπανικής ως Ξένης Γλώσσας (DELE) είναι οι μοναδικοί αναγνωρισμένοι διεθνώς επίσημοι τίτλοι που χορηγεί το Instituto Cervantes εξ ονόματος του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ισπανίας.

Η κατοχή του μοναδικού διπλώματος με διεθνή αναγνώριση και αόριστη διάρκεια σας δίνει ένα πλεονέκτημα χρήσιμο σε ακαδημαϊκό, επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο. Τα διπλώματα αυτά αναγνωρίζονται από επίσημους ισπανικούς και διεθνούς φορείς. Πολλά πανεπιστήμια απαιτούν το δίπλωμα Β2 για την πραγματοποίηση μεταπτυχιακών σπουδών.
Το 2012 συμμετείχαν στις εξετάσεις τα DELE περισσότεροι από 60.000 υποψήφιοι πραγματοποιούνται σε περισσότερες από 100 χώρες και 350 πόλεις.

Υπάρχουν διάφορα επίπεδα, ανάλογα με τις γνώσεις σας :

DELE A1, DELE A1 (escolar), DELE A2, DELE B1, DELE B1 (escolar), DELE B2, DELE C1, DELE C2

Οι σπουδαστές, αν θέλουν, έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις για την απόκτηση κάποιου από τα πτυχία DELE (Diploma de español como lengua extranjera) που διοργανώνονται έως και 4 φορές το χρόνο, ανάλογα με το επίπεδο, από το Ινστιτούτο Θερβάντες.

 

diploma

DeleΟι εξετάσεις για τα πτυχία DELE A1 και Α2 απαρτίζονται από τις εξής ενότητες:

 • Κατανόηση γραπτού λόγου (45' και 60' αντίστοιχα)
 • Κατανόηση προφορικού λόγου (20' και 35' αντίστοιχα)
 • Παραγωγή γραπτού λόγου και αληλεπίδραση (25' και 50' αντίστοιχα)
 • Παραγωγή προφορικού λόγου και αλληλεπίδραση (15')

Τα συγκεκριμένα πτυχία εξετάζονται Μάιο και Νοέμβριο

DeleB1Το πτυχίο DELE Β1 ("Inicial") από το Νοέμβριο του 2013 τίθεται σε ισχύ ανανεωμένο και θα πιστοποιεί την μέτρια γνώση των Ισπανικών στο επίπεδο Β1.

Πιστοποιεί την γλωσσική ικανότητα που απαιτείται προκειμένου να ανταπεξέλθει κάποιος ικανοποιητικά σε καταστάσεις που απαιτούν στοιχειώδες επίπεδο γνώσης.
Η εξέταση συνίσταται από τις παρακάτω δοκιμασίες: 

Diploma B1 (Escolar)DELE

 • Κατανόηση γραπτού λόγου (40 λεπτά) 
 • Παραγωγή γραπτού λόγου (50 λεπτά). Σύνταξη μικρών και απλών κειμένων πρακτικού χαρακτήρα. 
 • Κατανόηση προφορικού λόγου (30 λεπτά) 
 • Τεστ γραμματικής και λεξιλογίου (40 λεπτά)  
 • Παραγωγή προφορικού λόγου (10 λεπτά ) 

Diploma B1 

Πιστοποιεί την γλωσσική ικανότητα που απαιτείται προκειμένου να ανταπεξέλθει κάποιος ικανοποιητικά σε καταστάσεις που απαιτούν στοιχειώδες επίπεδο γνώσης.
Η εξέταση συνίσταται από τις παρακάτω δοκιμασίες: 

 • Κατανόηση γραπτού λόγου (70 λεπτά) 
 • Κατανόηση προφορικού λόγου (40 λεπτά) 
 • Παραγωγή γραπτού λόγου (60 λεπτά) 
 • Κατανόηση προφορικού και γραπτού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου και επικοινωνία (15 λεπτά) 

Το πτυχίο για την πιστοποίηση του Β1 διεξάγεται κάθε Απρίλιο, Μάιο, Ιούλιο και Νοέμβριο.

 

DELEΠιστοποιεί την γλωσσική ικανότητα που απαιτείται προκειμένου κάποιος να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά σε καταστάσεις της καθημερινής ζωής, που δεν απαιτούν μια εξειδικευμένη χρήση της γλώσσας.
Η εξέταση συνίσταται από τις παρακάτω δοκιμασίες:

 • Κατανόηση γραπτού λόγου (70 λεπτά) 
 • Κατανόηση προφορικού λόγου (40 λεπτά). 
 • Μικτή επιδεξιότητα: Κατανόηση προφορικού και γραπτού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου και επικοινωνία (80 λεπτά) 
 • Μικτή επιδεξιότητα: Κατανόηση γραπτού λόγου και Παραγωγή προφορικού λόγου και επικοινωνία  (20 λεπτά / 20 λεπτά προετοιμασίας) 

Σύμφωνα με την ALTE (Association of Language Testers in Europe) το Δίπλωμα Β2 αντιστοιχεί με τα παρακάτω διεθνή διπλώματα:

 • Αγγλικά: First Certificate in English (FCE) 
 • Γαλλικά: DELF B2 
 • Γερμανικά: Goethe Zertifikat B2 (CEF) 

DELEΤο δίπλωμα αυτό πιστοποιεί την γλωσσική ικανότητα που απαιτείται προκειμένου να μπορεί να εκφράζεται αυθόρμητα και με ευχέρεια χωρίς προφανή προσπάθεια εξεύρεσης της κατάλληλης έκφρασης. 

Συνίσταται στις παρακάτω δοκιμασίες: 

 • Κατανόηση γραπτού λόγου και χρήση της γλώσσας (90 λεπτά) 
 • Κατανόηση προφορικού και γραπτού λόγου και χρήση της γλώσσας (50 λεπτά) 
 • Μικτή επιδεξιότητα: Κατανόηση προφορικού και γραπτού λόγου, παραγωγή γραπτού λόγου και επικοινωνία (80 λεπτά) 
 • Μικτή επιδεξιότητα: Κατανόηση γραπτού λόγου και Παραγωγή προφορικού λόγου και επικοινωνία (20 λεπτά / 20 λεπτά προετοιμασίας) 

Σύμφωνα με την ALTE (Association of Language Testers in Europe) το Δίπλωμα C1 αντιστοιχεί με τα παρακάτω διεθνή διπλώματα:

 • Αγγλικά: Certificate in Advance English (CAE) 
 • Γαλλικά: DALF C1 
 • Γερμανικά: Goethe Zertifikat C1 (CEF) 

DELEΤο δίπλωμα αυτό πιστοποιεί την γλωσσική ικανότητα που απαιτείται προκειμένου κάποιος να ανταποκρίνεται σε καταστάσεις που απαιτούν προχωρημένη χρήση της γλώσσας και γνώσεις της ισπανικής κουλτούρας. 

Το διαγώνισμα του DELE C2 αποτελείται από τις ακόλουθες δοκιμασίες:DELE

 • Χρήση της γλώσσας, Κατανόηση γραπτού λόγου και ακουστική κατανόηση (105 λεπτά) 
 • Μικτή επιδεξιότητα: Κατανόηση προφορικού λόγου και κατανόηση κειμένου, παραγωγή γραπτού λόγου και επικοινωνία (150 λεπτά) 
 • Μικτή επιδεξιότητα: Κατανόηση κειμένου και παραγωγή προφορικού λόγου και επικοινωνία (20 λεπτά / 30 λεπτά προετοιμασίας) 

Σύμφωνα με την ALTE (Association of Language Testers in Europe) το Δίπλωμα C2 (Superior) αντιστοιχεί με τα παρακάτω διεθνή διπλώματα:

 • Αγγλικά: Certificate in Proficiency English (CPE) 
 • Γαλλικά: DALF C2 
 • Γερμανικά: ZOP Zentrale Oberstufenprufung C2 (CEF) 

 

 

KPGΑπό το 2011 στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) που παρέχει το Υπουργείο Παιδείας, τα επίπεδα Β1 και Β2 εξετάζονται κοινά με ένα διαβαθμισμένο Test για το επίπεδο Β. Οι εξετάσεις αποτελούνται από 4 μέρη: α) κατανόηση γραπτού λόγου και ευσυνείδητη χρήση της γλώσσας, β) παραγωγή γραπτού λόγου και διαμεσολάβηση, γ) κατανόηση ακουστικού υλικού και δ) παραγωγή προφορικού λόγου και διαμεσολάβηση. Η διάρκεια των εξετάσεων είναι περίπου 3 ώρες και οι εξετάσεις λαμβάνουν χώρα συνήθως το πρώτο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου ή Μαΐου. Επίσης  το Υπουργείο Παιδείας διοργανώνει διαβαθμισμένες τις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠΓ) για το επίπεδο Γ.

Οι εξετάσεις αποτελούνται από 4 μέρη:

  α) κατανόηση γραπτού λόγου και ευσυνείδητη χρήση της γλώσσας.

  β) παραγωγή γραπτού λόγου και διαμεσολάβηση.

  γ) κατανόηση ακουστικού υλικού.

  δ) παραγωγή προφορικού λόγου και διαμεσολάβηση.

Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο στις αρχές Νοεμβρίου και Μαΐου. 

Πού είμαστε

Where are we?

Ηλία Ηλιού 64 - 66 και Κουτσονίκα 5

Νέος Κόσμος 11744
Άνωθεν τράπεζας Πειραιώς
1ος όροφος (είσοδος από Κουτσονίκα)
πλησίον στάσης μετρό Νέος Κόσμος

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τις ακόλουθες ώρες:

Δευ-Παρ: 8πμ – 11μμ

Σαβ: 8πμ – 8μμ

Τηλ. 210 9029 307

Φαξ. 210 9029 308

Τελευταία Νέα