Ιταλικά

 

Τα Ιταλικά, ίσως η πιο μελωδική γλώσσα του πλανήτη, είναι μία από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ομιλείται από 150 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο (είτε ως μητρική, είτε ως ξένη γλώσσα), ενώ το ελληνικό κράτος την εντάσσει μεταξύ των απαραίτητων προσόντων στους περισσότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

Η Ιταλική γλώσσα είναι η κύρια απόγονος της Λατινικής γλώσσας, κατά συνέπεια η γνώση της διευκολύνει την εκμάθηση άλλων λατινογενών γλωσσών (Γαλλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά, Ρουμάνικα κ.ά).  

Αλλά και στην Αγγλική γλώσσα το 60% του λεξιλογίου προέρχεται άμεσα από τα Λατινικά! Γι’ αυτό όσοι γνωρίζουν Αγγλικά δεν δυσκολεύονται να μάθουν και τα Ιταλικά.
Στην Ελβετία τα Ιταλικά είναι μια από τις τέσσερις επίσημες γλώσσες και απαντάται περισσότερο στα Ελβετικά καντόνια του Τιτσίνο και του Γκριτζόνι, ενώ ομιλείται σε μεγάλο βαθμό στη Μάλτα, σε περιοχές της Κροατίας και της Σλοβενίας.
Επίσης, είναι επίσημη γλώσσα της Καθολικής Εκκλησίας.
Είναι γλώσσα ευχάριστη, προσιτή και οικεία στους Έλληνες μια και 1 στις 4 ελληνικές λέξεις έχει ρίζες Λατινικές. Στα Επτάνησα και τα Δωδεκάνησα (όπως και στην Αλβανία) η Ιταλική Γλώσσα ήταν επίσημη γλώσσα για πάρα πολλά χρόνια και φυσικά έχει αφήσει πάρα πολλές επιρροές στον τρόπο που μιλούν μέχρι σήμερα οι ντόπιοι.
Η προφορά είναι εύκολη αφού όλες οι λέξεις τελειώνουν σε φωνήεν, ενώ κάθε σύμφωνο ακολουθείται από φωνήεν και κάθε γράμμα της αλφαβήτου αντιστοιχεί σε ένα μοναδικό ήχο, γεγονός που την καθιστά την πιο ενδεδειγμένη επιλογή για μαθητές με Δυσλεξία.

Οι προοπτικές για έρευση εργασίας αυξάνονται σημαντικά για κάποιον που γνωρίζει Ιταλικά κι αυτό γιατί η Ιταλία είναι ο 2ος εμπορικός μας εταίρος!

Οι Σπουδές στην Ιταλία θεωρούνται ως μια οικονομική και ποιοτική επιλογή σπουδών. Η Ιταλία είναι χώρα γειτονική και κυρίως με χαμηλό κόστος διαβίωσης (ιδιαίτερα στη Νότια Ιταλία). Εκεί ο Έλληνας φοιτητής δε νιώθει ποτέ ξένος και μόνος, αφού η μεσογειακή κουλτούρα τού είναι γνώριμη, ο λαός είναι φιλικός και ανοιχτόκαρδος, «una faccia una razza» όπως λέμε, ενώ ισχυρός είναι ο θεσμός της οικογένειας, σταθερές οι αξίες και πλούσιες οι παραδόσεις.
 Στις περισσοτερες σχολές δεν υπάρχουν εισαγωγικές εξετάσεις, ενώ η Ιταλία διαθέτει μερικά από τα καλύτερα δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια του κόσμου. Ας μην ξεχνάμε πως στην Ιταλία ιδρύθηκε το πρώτο πανεπιστήμιο του δυτικού κόσμου, στην Μπολόνια το 1088. Εκτός από προπτυχιακές, μπορεί κάποιος να επιλέξει την Ιταλία και για μεταπτυχιακές σπουδές, αλλά και για τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία χρόνια, το ένα μετά το άλλο, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας μας επιλέγουν την Ιταλία ως προορισμό για εκπαιδευτικές εκδρομές και επιμορφωτικά προγράμματα, όχι μόνο λόγω της εγγύτητας και των οικονομικών τουριστικών πακέτων που προσφέρουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία, αλλά κυρίως γιατί η Ιταλία είναι η χώρα με τα περισσότερα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς.

Είναι η κατεξοχήν χώρα της Ιστορίας, του Πολιτισμού, της Τέχνης, της Λογοτεχνίας.

Έτσι, η Ιταλική γλώσσα αποδεικνύεται όχι μόνο ένα χρήσιμο εργαλείο, ένα επιπλέον προσόν, ένας «άσσος στο μανίκι» για όποιον αναζητά εργασία, αλλά και μια απαραίτητη προϋπόθεση για όποιον θέλει είτε να γνωρίσει από κοντά αυτή την πανέμορφη χώρα, είτε να γνωρίσει σε βάθος και να απολαύσει πιο ολοκληρωμένα τις Τέχνες και τον Πολιτισμό της.

Πτυχία Γλωσομμάθειας

Για την πιστοποίηση της Ιταλικής Γλώσσας υπάρχουν διάφοροι φορείς που διοργανώνουν κάθε χρόνο εξετάσεις. Oι  τίτλοι γλωσσομάθειας που είναι αναγνωρισμένοι από το ΑΣΕΠ, αλλά και εκείνοι στις εξετάσεις των οποίων οι υποψήφιοι μπορούν να έχουν πρόσβαση με εξωτερική εγγραφή συμμετοχής είναι οι ακόλουθοι:

 

diploma

CILSΤο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, επίσημος φορέας του Πανεπιστημίου της Perugia, διοργανώνει τις εξετάσεις για τα πτυχία Celi  δύο φορές το χρόνο (Νοέμβριο και Ιούνιο). Τα Celi είναι διεθνώς αναγνωρισμένα πτυχία με κύρος . Με μικρές διαφοροποιήσεις ανά επίπεδο η εξέταση περιλαμβάνει:

  • Κατανόηση και παραγωγή Γραπτού Λόγου 
  • Γλωσσικές ικανότητες 
  • Κατανόηση Προφορικού Λόγου
  • Παραγωγή Προφορικού Λόγου

Το Celi 2αντιστοιχεί στο επίπεδο Β1, το Celi 3 στο Β2 (αντίστοιχο Lower των αγγλικών), το Celi 4 στο Γ1 και το Celi 5 στο Γ2.

 

Το Diploma πιστοποιεί τη γνώση της Ιταλικής Γλώσσας σε επίπεδο C1/Γ1 και διοργανώνεται από το Ιταλικό Ινστιτούτο.

1ο μέρος - Γραπτές εξετάσεις

Κατανόηση γραπτών κειμένων Γνώσεις γραμματικής και λεξιλογίου Κατανόηση προφορικών κειμένων (ascolto)

Διάρκεια – 2 ώρες

Διάλειμμα 15 λεπτά 

2ο μέρος - Παραγωγή γραπτών κειμένων

Διάρκεια 2ου μέρους – 1 ώρα και 30 λεπτά
Συνολική διάρκεια των γραπτών εξετάσεων: 3 ώρες και 45 λεπτά

Προφορικές εξετάσεις

Συζήτηση μεταξύ εξεταστή και εξεταζόμενου (σύντομη παρουσίαση του εξεταζόμενου, σχόλιο ενός άρθρου). Διάρκεια προφορικής εξέτασης 15 με 20 λεπτά.

PLIDAΤο Comitato di Salonicco σε συνεργασία με τη Società Dante Alighieri είναι η διεξαγωγή εξετάσεων για την απόκτηση πιστοποιητικού PLIDA (Progetto Lingua Italiana Dante Alighieri), με το όποιο πιστοποιείται επίσημα η γνώση των ιταλικών σε όλα τα επίπεδα και το οποίο αναγνωρίζεται από το ΑΣΕΠ. 

Οι εξετάσεις αυτές διεξάγονται δύο φόρες τον χρόνο και στα έξι επίπεδα, από το Α1 έως το C2 που αντιστοιχούν στα επίπεδα του Κοινού Ευρωπαϊκού Πλαισίου Αναφοράς. Η πιστοποίηση χορηγείται από την «Εταιρεία Dante Alighieri» της Ρώμης δια μέσου της Ελληνικής Επιτροπής Αθηνών σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και είναι αναγνωρισμένες από το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας. 

plida

Η εξέταση κάθε επιπέδου έχει 4 ενότητες, μια για κάθε γλωσσική δεξιότητα, ενώ ο χρόνος κυμαίνεται ανάλογα το επίπεδο:

  • Κατανόηση προφορικού λόγου (20'-30') 
  • Κατανόηση γραπτού λόγου (30'-45') 
  • Παραγωγή γραπτού λόγου (40'-135') 
  • Παραγωγή προφορικού λόγου (10'-15')

 

KPG ΚΠΓ (KPG)

Το Υπουργείο Παιδείας διοργανώνει διαβαθμισμένα τεστ για τα επίπεδα Β (Β1+Β2) και Γ (Γ1+Γ2). Για περισσότερες πληροφορίες και δείγμα του τεστ πατήστε εδώ.

Πού είμαστε

Where are we?

Ηλία Ηλιού 64 - 66 και Κουτσονίκα 5

Νέος Κόσμος 11744
Άνωθεν τράπεζας Πειραιώς
1ος όροφος (είσοδος από Κουτσονίκα)
πλησίον στάσης μετρό Νέος Κόσμος

Επικοινωνία

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας τις ακόλουθες ώρες:

Δευ-Παρ: 8πμ – 11μμ

Σαβ: 8πμ – 8μμ

Τηλ. 210 9029 307

Φαξ. 210 9029 308

Τελευταία Νέα